Radnička cesta 48, 10000 Zagreb info@btnet.hr 0800 89 00 11

Sigurnost na internetu

Sigurnost na internetu je stavka koja se u posljednje vrijeme može čuti sve više. Krađe identiteta, prevare, gubitak podataka, virusi… Opasnosti ima toliko da se u njima vrlo teško snaći, no zajedničko im je jedno – sve dolaze putem interneta.

Potpuna zaštita je nemoguća, no moguće je doći vrlo blizu i surfati sigurno. Ispod Vam navodimo korake kako bi ste se osigurali kod korištenja interneta:

  1. Na računalu na kojem pristupate internetu morate imati kvalitetan Antivirusni program. Bez njega se izlažete nebrojenim opasnostima s interneta. Čak niti najbolji antivirusni program nije stopostotna zaštita, ali je nemjerljivo bolja od situacije gdje antivirusni program nemate uopće.
  2. Nemojte downloadati programe s interneta, osim one za koje znate da rade ispravno. Informirajte se prije skidanja bilo kakve aplikacije, a to se posebno odnosi na aplikacije koje se reklamiraju kao da Vam jako žele olakšati rad. Npr.: Easy Driver Installer, ili YouTube Ringtone Downloader. (Imena su za ilustraciju.) – Ovakav software, ako nije sam zlonamjeran, sa sobom često nosi instalaciju nekog drugog zlonamjernog softvera kojeg ćete se kasnije teško riješiti. Ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istina, obično to niti nije.
  3. Budite izuzetno oprezni kada dobijete mail s privitkom. Većina najopasnijih virusa izgleda kao legitiman privitak u mail-u od poznate osobe. Ako nešto izgleda imalo sumnjivo ne otvarajte privitak i provjerite s osobom od koje je mail naslovljen da li ga je poslala. Puno je jednostavnije povremeno provjeriti da li je sa mail-om sve u redu, nego izgubiti sve podatke s računala.
  4. Ako koristite internet bankarstvo, nikada ne ostavljajte kartice ili stikove s certifikatima u računalu. Krađa certifikata za pristup banci je učestala.
  5. Ne posjećujte sumnjive internet stranice. Zlonamjerni software se često može instalirati bez ikakve radnje korisnika.

Nadamo se da Vam je ovaj kratak tekst donekle olakšao Vaš digitalni život.

Call Now ButtonNazovite nas!